Prowadzący
Tomasz Borecki
Warsztaty kulinarne
Szef kuchni, manager gastronomii oraz kulinarny mówca i influencer. Uczestnik VII edycji programu MasterChef. Jego przygoda z gotowaniem rozpoczęła się już we wczesnym dzieciństwie kiedy to jednym z jego ulubionych zajęć było wspólne gotowanie z mamą i babciami. Gotowanie do dla niego doskonały sposób na wyrażanie siebie i pokazanie swojej artystycznej duszy. Posiada bogate doświadczenie w prowadzeniu warsztatów kulinarnych, które zdobył prowadząc swoje własne studio. Uwielbia pracować z dziećmi gdyż uważa, że to świetna przygoda. Warsztaty kulinarne to dla niego nie tylko przekazywanie wiedzy i wspólne przygotowanie posiłku lecz także forma sztuki i przedstawienia niczym na scenie. Do kuchni podchodzi wszechstronnie starając się nie ograniczać wyłącznie do jednego nurtu kulinarnego. Od kilku lat ze szczególną uwagą zgłębia wiedzę i doświadczenie z zakresu kuchni staropolskiej. Kulinarnie stara się być wierny tradycji, ale jednocześnie jest otwarty na nowości i rozwój gdyż uważa, że takie połączenie we współczesnej gastronomii to klucz do najlepszego smaku.
Dawid Motyka
Szef Kuchni
Doświadczony szef kuchni, pasjonat, dążący do doskonałości profesjonalista, prywatnie mąż i ojciec. Swoje podejście do gotowania opisuje w następujący sposób: „spontaniczność i odwaga”. Czy mogą iść one w parze z poszanowaniem tradycyjnej włoskiej kuchni, tej domowej, tej przekazywanej z pokolenia na pokolenie? Otóż tak! Autorskie dania Szefa Kuchni powstają na bazie klasycznych, często zapomnianych receptur. A wyobraźnia, odrobina nonszalancji, spontaniczność i odwaga sprawiają, że tradycyjne dania kuchni włoskiej dostają w a’Bracciate Pasta & Winedrugie, jakże nieoczywiste, życie. To wszystko w oparciu o wyselekcjonowane produkty najlepszej jakości, w duchu zero waste. „Kuchnia to mój drugi dom” – mawia Szef Kuchni. Tak, to się czuje!
Piotr Cebula
Pizzer
Piotr Cebula – szef kuchni i certyfikowany pizzaiolo, od 15 lat jest nierozerwalnie związany z gastronomią. Z pasją i oddaniem tworzy kulinarne dzieła sztuki, a jego serce bije w rytm pizzy neapolitańskiej. Południowe Włochy to jego drugi dom, gdzie czerpie inspirację i doskonali swoje umiejętności. Trzeci dom Piotra to Pizzeria Ferment, gdzie zasiada za sterami, kreując niezapomniane smaki. Ceni sobie prostotę i jakość wykonania, co widać w każdej przygotowanej przez niego potrawie. Jego droga w gastronomii to nie tylko praca, ale przede wszystkim pasja, która przejawia się w każdym cieście, sosie i dodatku. Piotr jest mistrzem w łączeniu tradycji z nowoczesnością, tworząc pizze, które zachwycają nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Arkadiusz Ujma
Szef kuchni
Szef kuchni, zawsze uśmiechnięty i wesoły, pasjonat nowoczesnej kuchni Europejskiej oraz kuchni Molekularnej, laureat wielu konkursów kulinarnych. Sędzia konkursów kulinarnych i członek Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Uczestnik uwielbianego przez wszystkich programu Master Chef Polska Na codzień gotuje, tworzy i poszerza swoją wiedzę w topowych nowoczesnych restauracjach w samym sercu Krakowa. Arek ma wielką pasję do gotowania, kocha to co robi i nazywa to “magią”, ponieważ w kuchni nie ma granic i nie ma rzeczy niemożliwych, możemy wszystko jeżeli użyjemy tylko swojej wyobraźni i dodamy do tego szczyptę wiedzy. Jego motto i słowa którymi się kieruje Musicie mieć wyobraźnię i serce do walki, czasem żądać niemożliwego I nigdy nie pozwólcie, aby ograniczało was to kim jesteście ,, Gotować każdy może, lecz tylko nieustraszeni będą mistrzami ”
Grzegorz Szczygieł
Szef kuchni
Od 15 lat zmaga się z gotowaniem w restauracjach całej Polski poznając różne kuchnie Obecnie pracuje w restauracji Vinnica gdzie tworzy kuchnię tradycyjna nowymi metodami oraz spełnia się w szkoleniu najmłodszych oraz dorosłych Prowadzi także szkolenia w technikum gastronomicznym, gdzie pomaga młodym kucharzom poznać świat gastronomi . Jak sam powtarza kocha się w gotowaniu, ale słodkie zostaje zawsze blisko 🙂 zapraszamy na warsztaty z Grzegorzem, kto już był ten wie, że jest magicznie, a kto nie był, niech odwiedzi naszą stronę i znajdzie warsztaty dla siebie 🙂
Kamil Krauzowicz
Kanał na YouTube: STEK BZDUR
Kamil to prawdziwy pasjonat steków wołowych, który od 10 lat zgłębia tajniki ich przyrządzania. Jego kulinarna podróż rozpoczęła się od fascynacji gotowaniem, która przerodziła się w głęboką wiedzę na temat steków. Przez lata czytał, oglądał i eksperymentował, aby doskonalić swoje umiejętności. W listopadzie 2022 roku dołączył do zespołu restauracji stekowej Pimiento w Krakowie, gdzie miał okazję sprawdzić swoje umiejętności w jednej z najlepszych restauracji w Polsce. W grudniu 2023 roku zrezygnował z pracy na kuchni, aby w pełni poświęcić się tworzeniu treści na temat steków wołowych w internecie, a jego kanał “Stek Bzdur” na YouTube ma już ponad 18 tysięcy subskrybentów. Obecnie Kamil postanowił podzielić się swoją wiedzą bezpośrednio z uczestnikami warsztatów stekowych, jedynych tego typu w Polsce, poświęconych wyłącznie stekom. Podchodzi do warsztatów w sposób oryginalny i inaczej niż większość kucharzy – stawia kontrowersyjne tezy i obala mity, które narosły przez lata wokół steków wołowych.
Łukasz Cichy
Szef kuchni i Nauczyciel ZSG
Kunsztu kulinarnego uczył się pod okiem najbardziej znanych i cenionych polskich szefów kuchni Adama Chrząstowskiego, Andrzeja Polana i Roberta Sowy, a miłość do gotowania wyniósł z domu – gospodarstwa rolnego pod Krakowem, gdzie po raz pierwszy miał styczność z małopolską tradycją kulinarną, i gdzie poznał wartość produktów pochodzących z uprawy ekologicznej lub własnej hodowli. Od lat konsekwentnie promuje miejscową kuchnię i produkty regionalne. Inspiruje się starymi recepturami, studiuje lokalne tradycje i oddaje podróżom kulinarnym. Twierdzi, że przepisem na sukces jest pasja i ciągłe doskonalenie, a swoim doświadczeniem i wiedzą dzieli się jako nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Finalista polskich i zagranicznych konkursów kulinarnych. Jedno z jego ostatnich osiągnięć to brązowy medal w krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2021. W 2012 r. zdobył pierwsze miejsce w X Ogólnopolskim Konkursie Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la Cusine Martell oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Szef Kuchni restauracji Biała Róża.
Wojciech Starowicz
Cukiernik
Pionier wegańskiego cukiernictwa w Krakowie. Znany z tradycyjnej i rodzinnej Cukierni Starowicz na krakowskim Kazimierzu. Zweganizował już chyba wszystkie możliwe tradycyjne cukiernicze wypieki. Wyróżniony za najlepszy roślinny debiut w Plebiscycie Roślinnie jemy. Członek stowarzyszenia Chefs for Change. Najbardziej lubi klasyczne drożdżowe wypieki, ciasta półfrancuskie – croissanty i wszystkie pochodne tego wdzięcznego ciasta. Obecnie rozwija swój autorski roślinny zamiennik jajka – Wajko.
Paulina Dobrowolska
Psychodietetyczka, technolożka żywności.
Pasjonatka zdrowego stylu życia, która od zawsze kocha gotowanie. Uczy jak prosto i przyjemnie wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe w rodzinie. Pokazuje jak przy niewielkim nakładzie wysiłku stworzyć dobrze zbilansowany i odżywczy posiłek. Lubi eksperymentować i ułatwiać sobie codzienne gotowanie. Jej warsztaty to nie tylko wspólne gotowanie i jedzenie, ale również edukacja o zdrowym odżywianiu. Na co dzień pracuje z rodzicami i dziećmi. Jej misją jest zaszczepienie zdrowych nawyków żywieniowych u najmłodszych, a wspólne gotowanie to idealna do tego okazja! Prywatnie mama 4-latka.
Szymon Solan
Sushi Chef
Sushi Chef który od 7 lat z wielkim sercem rozwija swoje umiejętności w kuchni azjatyckiej, a przede wszystkim sushi. Cechuje go wyjątkowa kreatywność w łączeniu nowych smaków. Musso Sushi kiedyś, a NagoSushi&Sake aktualnie to miejsca w których szlifuje swoje kulinarne rzemiosło. Z wyjątkową dokładnością przeprowadził wiele warsztatów sushi a w Cook Club pragnie podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Marek Staniszewski
Sushi Master
Ceniony krakowski SushiMaster, od 18 lat w zawodzie, pracował m.in. w SAKANA SUSHI, ZEN SUSHI & Restaurant, TAO by ZEN, Miyako Sushi, Megami Sushi Japanese & Thai Restaurant, Roru Sushi. Dwukrotnie podnosił swoje kwalifikacje przez otrzymanie certyfikatów AJSA (All Japan Sushi Association): Sushi Proficiency Certificate w 2019 i KUROOBI w 2021. Obecnie szefuje w Dozo Asia. Nie boi się ciekawych połączeń smakowych.
Patryk Studziński
Kierownik zmiany kuchni
Pochodzi z Krakowa, to tutaj uczył się gotować w wielu renomowanych hotelach i restauracjach. Doświadczenie zdobyte w miejscach specjalizujących się w różnorodnych kuchniach pozwoliło mu otworzyć się na nowe, nietypowe połączenia smakowe i tworzenie w stylu Haute cuisine. Uczestnictwo w szkoleniach, wizytacjach i konkursach kulinarnych poszerzyło horyzont jego gastronomicznej przygody, ostatnio w finale ogólnopolskim Bocuse d’Or. Swoimi umiejętnościami chce dzielić się z innymi, wymieniać doświadczeniami i wiedzą – od każdego możemy się dowiedzieć czegoś nowego. Prywatnie bardzo lubi podróżować – zwiedzanie nowych miejsc często jest inspiracją do tworzenia.
Jerzy Skura
Barman
Jerzy Skura – barman, Menager gastronomii, konsultant barowy. Związany z barem całe dorosłe życie. Pracując od klubów po najlepsze bary koktajlowe w Krakowie. Finalista i laureat wielu konkursów barmańskich organizowanych przez takie marki jak Angostura, Jagermeister, Ballantines, Campari, i wielu innych. Pasjonat łączenia technik kulinarnych z koktajlami. W wolnych chwilach fan sztuki tatuażu, podróży, dobrego jedzenia oraz sportów walki.
Praveer Baliga
Szef kuchni (English Speaker)
Szef z ponad 12-letnim doświadczeniem, specjalizujący się w kuchni indyjskiej i wegańskiej z całą gamą indyjskich ziół i przypraw. Swoją ścieżkę kariery rozpoczął od najbardziej eleganckiego hotelu Indii, Pałacu Taj Mahal i przemysłu Bollywood. Gotował także na super jachtach w Monako i Francji, a obecnie tworzy wydarzenia kulinarne, aby szerzyć swoją wiedzę na temat światowej sławy kuchni, kuchni indyjskiej. U nas prowadzi warsztaty w języku angielskim z Indii i kuchni wegańskiej.
Krystian Wojtowicz
Barman
Pracę w gastronomii rozpoczął w 2011 roku w nieistniejącej już Plaży Kraków pod Hotelem Forum. Przez już prawie 13 lat miał okazję pracować w różnych konceptach gastronomicznych – pubach, klubach, restauracjach, koktajl barach, hotelach, eventach, szkoleniach. Najbardziej barowo ukształtowała go praca z koktajlami, głównie w Movidzie, gdzie pracował niemal 10 lat, z czego 6 lat jako szef baru i supervisor lokalu. Ponad 2 letnia przygoda w restauracji Ed Red Kraków (na początku jej istnienia) bardzo otworzyła mu głowę, jeśli chodzi o foodpairing oraz nieoczywiste połączenia smaków dzięki twórczej współpracy z kuchnią, której ówczesnym szefem był Adam Chrząstowski. Aktywnie współpracuje z firmą eventową Cocktail Atelier. Jego najnowszym doświadczeniem jest pre-opening 5 gwiazdkowego drugiego w Polsce hotelu Autograph Collection by Marriott. Aktualnie czynnie pracuje jako barman w koktajl barze Hedwig’s, który należy do hotelu Autograph Collection. Prywatnie spełniony mąż i ojciec, miłośnik kina, płyt winylowych, starych samochodów oraz popkultury lat 70′ i 80′.
Diana Olechnowicz
Szefowa kuchni
Absolwentka warszawskiej WSHGiT oraz laureatka wielu konkursów kulinarnych takich jak „L’art de la cuisine Martell”, „Primerba Cup”. Zdobywała doświadczenie w cenionych warszawskich restauracjach (Bistro de Paris Michel Moran, 5* gwiazdkowym hotelu H15, restauracji Amber Room), gdzie miała okazję współpracować z utalentowanymi szefami kuchni. Zainspirowana ich kreatywnością, z determinacją zaczęła kształtować własny styl kulinarny. Od 2019 roku, po przeprowadzce do Krakowa, realizuje swoje cele na stanowisku Szefowej kuchni zaczynając od legendarnego Hotelu Francuskiego a kończąc na otwarciu ekskluzywnego Stradom House Autograph Collection. Diana wciąż dąży do doskonalenia swojego rzemiosła i tworzenia wyjątkowych doznań smakowych dla swoich gości, a jej pozytywna energia sprawia że jest świetnym liderem i współpracownikiem w swoim zespole. Jest pełna pasji i zamiłowania do gotowania oraz dzielenia się swoją wiedzą aby zainspirować innych do odkrywania nowych smaków.
Dominika Kitowska
Sommelierka
Od lat związana z krakowską gastronomią. Absolwentka Wine and Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polski. Układała karty win nagradzane przez nowojorski magazyn Wine Spectator. Uczestniczyła w Międzynarodowych Mistrzostwach Sommelierów.
Bartłomiej Płócienniak
Szef kuchni
Tajniki sztuki kulinarnej zgłębiał w Londynie, gdzie przez 5 lat pod okiem mistrzów gotował w restauracjach na Chelsea. Pracował m.in. w Blue Bird, French Pigs Ear czy Cat&Mutton. Uczestniczył również w akcjach awangardy kuchni londyńskiej (lotne restauracje), dzięki którym gotował w oryginalnych zakątkach tego miasta. Po powrocie do kraju gotował w znanych krakowskich restauracjach takich jak Wentzl, Skandale Royale, Mezze, Konfederacka czy Barka. Za najciekawsze kuchnie uważa francuską, śródziemnomorską i dalekowschodnią. Jednak to autorska kuchnia polska, w której wyraźnie widać wpływy wielokulturowości, z lokalnymi produktami sezonowymi, jest jego prawdziwą specjalnością. Od 2014 tworzy i rozwija autorski projekt kulinarny Twój Kucharz. W 2015 był uczestnikiem popularnego programu w telewizji TVN – TOP CHEF.
Paulina Cygan
Cukierniczka
Z cukiernictwem związana od 15 lat. Szkoliła się w zawodzie w jednej z renomowanych, krakowskich cukierni – Cukiernia Cichowscy. Doświadczenie zdobywała w kilku dużych cukierniach w Krakowie. Na początku swojej drogi zawodowej pracowała między innymi w Hotelu Starym. Obecnie zajmuje stanowisko jako kierownik zmiany cukierni w Hotelu Puro Kazimierz. Jej ulubioną dziedziną cukiernictwa jest to tradycyjne, bo kto by nie chciał zjeść pysznego sernika czy pachnącej cynamonem szarlotki. „Po godzinach” mama na pełnych obrotach, próbuje nowych wyzwań zawodowych i uparcie dążę do celu który sobie wyznaczyłam.
Dawid Grucel
Szef kuchni
Zaczynał swoją przygodę z gotowaniem w najlepszych restauracjach pod okiem francuskich szefów kuchni. Kierował wieloma znanymi restauracjami w Polsce, zdobywał doświadczenie w Irlandii. Wraz z Poland National Culinary Team reprezentował Polskę na największych branżowych wydarzeniach, takich jak Culinary World Cup Luxembourg 2018 oraz IKA Culinary Olympics Stuttgart 2020. Od 2019 kucharz Narodowej Reprezentacji Polskiej Siatkówki.
Tomasz “Brylant” Łój
Barista i Barman
Od wielu lat złączony z krakowską gastronomią, pracował w znanych i lubianych miejscach, takich jak: Nova RestoBar, Nadwiślańska, obecnie w Pino River. W 2018 otrzymał tytuł Vergnano Best Barista, w 2019 najlepszy Team Barowy Pisco Chile Expirience, w 2022 zdobył 3 miejsce w najbadziej prestiżowym kawowo-koktajlowym konkursie na świecie – Coffe in good spirit.
Kacper Durnoga
Barman
Od wielu lat złączony z krakowską gastronomią, szlifował swój warsztat w Sababie, zajął drugie miejsce w prestiżowym konkursie World Class Poland 2023. Właściciel Gin Mill, ogromny fan ginu.
Anna Nowacka – Kość i Paulina Kapella
Warsztaty kreatywne
Mamy i przedsiębiorczynie. Razem mają 4 dzieci, 5 zwierząt i dwie firmy. Cenią dobrze spędzony czas, pyszne jedzenie i domowe ognisko. Kochają design i nieszablonowe myślenie. Na co dzień współtworzą markę kreatywnych zabawek STUKA PUKA.
Marcela Czubat
Warsztaty kreatywne
Na co dzień pracuje w salonie w centrum Krakowa, wykonując zabiegi z zakresu kosmetologii, akupunktury estetycznej i terapii manualnych. Holistyczne podejście do zdrowia to jej pasja i sposób na życie. Skończyła szkołę zielarstwa i fitoterapii, a swoje umiejętności nieustannie rozwija biorąc udział w licznych szkoleniach i konferencjach. Uważa, że współcześnie społeczeństwo ma małą świadomość w kwestii swojego zdrowia i ciała. Pojawiają się problemy z uważnością i wsłuchaniem się we własne potrzeby oraz sygnały płynące z ciała. Za to ceni sobie terapie manualne, które potrafią w całości zadbać o kondycję naszego organizmu i zdrowia.
Joanna Bereza
Warsztaty kulinarne
Założycielka Raw Nest – wegańskiej restauracji oferującej zdrowe posiłki, soki cold pressed i bezcukrowe desery. Pasjonatka roślinnej kuchni, weganka od prawie 10 lat zagłębia tajniki roślinnej kuchni, szuka nowych smaków i sposobów na zweganizowanie tradycyjnych dań. W wolnym czasie poszukuje informacji o eko rozwiązaniach, które mogą ocalić świat, pływa i poszukuje nowych roślinnych smaków w kuchni.
Michał Wajdziak
Warsztaty kulinarne
Kucharz i cukiernik z dwunastoletnim doświadczeniem zawodowym. Pracował w wielu restauracjach i hotelach, w tym także jako szef kuchni w nieistniejącej już portugalskiej restauracji Tasca Ruczajnikw Krakowie. Pasjonat nieoczywistych połączeń smakowych, wielki fan ostrości i majonezu, jaj i masła, kulinarnie mocno związany z Portugalią – obecnie główny cukiernik w kawiarni Bom Dia w Krakowie, w której sprzedawane są pasteis de nata jego autorstwa (a także inne desery). Zachwyca go prostota kuchni portugalskiej oraz jej nietypowe i wyraziste smaki.